This thread has been locked.

If you have a related question, please click the "Ask a related question" button in the top right corner. The newly created question will be automatically linked to this question.

msp430 fet

Other Parts Discussed in Thread: MSP430F435

I have problem with Iar Embedded and MSP430 FET UIF with processore MSP430F435,

iI use this system and this processor from long time, without have problems. 

from yesterday in the afternoon, when I try to program msp430f435 the system give me always the message that the itme is not supported. If I pick up a new item,  start to program  and when finisch give the message of error, 

control the spy by wire or Jtag, and than exit from the emulation, later give always the message imet not supported. 

is impossible later to program, also if I use Olimex system have the same error. If I use other bord with other processor with spy by wire, all work well. I try with 2 different computer , 3 different FET also FEt with LPM, and I try to remove the iar and install  again, but not happens always the same, I think taht fire the internal fuse but I don't know why, all this board are already programmed and tested, If I go in the emulation without program ( with white icon) go inside withou any problem bu if  I re- program have problem. 

the firmware is ok because is already used from long time. 

Luigi 

 

  • This error may happen if the JTAG connection is instable. Besides being physically instable (check the traces for cuts or bad soldering) it may be that you uploaded a bad firmware that makes the MSP crash (and with it the JTAG connection) after the FET has established the JAG link (or else you’d get a different error) but before it could verify the target device type.

    You may try the free Elprotronic software, which is a bit faster than CCS. In case of a bad firmware, a mass erase is sufficient to revive the chip.

    Alternatively, you may try to connect to the chip using BSL interface. Then do a mass erase.

  • Hi Jena-Michael 

    I solved this problem, that was  from the firmware, but the problem is not the firmware but compiler, I progrma only in assembler and I saw already other time that some times the compiler crasch , i solved simpty to modify the  sequenze of the included file compilation. 

    example old compilation modality :

    org $start memory ADDRESS

    Include file 1 

    Include file 2

    Include file 13 

    main program .

    this are the line of the main program ...........

    ...........

    ........

    AND MAIN PROGRAM 

    end memory 

    NEW COMPILATION MODALITY 

    org  $start memory ADDRESS

    main program .

    ...........

    ...........

    ........

    AND MAIN PROGRAM 

    Include file 1 

    Include file 2

    Include file 13 

    in this manner I haven't any problems, 

    on the original program in one included file I just added only 4 new line copied form other program section 

    for this I don't understand why had this problem, but probably the compiler crashed and is not first time that this happens with Iar Embedded that I download form ti web site.

    Luigi  

    end memory 

  • luigi Quaglia said:
    for this I don't understand why had this problem, but probably the compiler crashed and is not first time that this happens with Iar Embedded that I download form ti web site.

     Hi Luigi, Iar is a beautiful IDE but has a BIG BUG!!! It only run under windows and under windows this problem plagued TI dll from long time ago.

     Iar was more better on alternate platform again a long time ago but nowaday is just windows branded and quality drop down.

  • dear Roberto 

    I know I have often in the past this problem with iar, but normally the problem is that the firmware don't running well or during the debugging don't find the new compiled line, never happens that destroys the Processor. 

    can you advice a better system than Iar ? I program only in assembler 

    Luigi 

  • luigi Quaglia said:

    can you advice a better system than Iar ? I program only in assembler 

     I was a long time ago using IAR under OS/9 68000 and not sure under unix too.

     When I started using MSP430 some alternate where available like Softbaugh programmer more stable than TI FET also as they seemed very similar. Elprotronic FET is more stable but is also expensive, that never failed for me but again is windows locked :(((

     With time I abandoned windows platform in favour of Linux so IAR is relegated to a Virtual box, I experience same trouble as you and other of JTAG disconnection, in that case I disconnect from virtual box and reconnect but never unplug from socket, sometimes need also reboot windoze!!! On Linux connection and USB driver forever is stable.

     When windoze disconnect I just try'd GDB_MSP430 under linux to pinpoint problem and target got ever connected and run smoothly. So I think problem arises from under windoze kernel and or Fet DLL

     I don't know if CCS fit better or MSP430 GCC, take an eye and evaluate if you get more confortable. Try Code::Block hosting MSPGCC (platform independent) or try CCS. I am still using IAR code limited version  as main MSP due to lack of support for launchpad in CCS for Linux.

     Hope this can help.

  • Hi Roberto 

    thank you very much for your information, I think continue to use Iar limited version too, but in this days I will try alos the CCS already installed. 

    Regards 

    Luigi 

  •  Hi Luigi, in general when someone addressed your issue is not so kind to mark just selfpost as verified.

     In these cases mark all or none, community  has no money from but get point used to raise gratitude from.

  • Besides the points thing (I’ve got enough of them, so I don’t care), it draws attention from the post that contains the real answer to a post that doesn’t contain a solution. Which might be of no importance for the OP but is important for anyone who might stumble over this post later with the same problem, searching for a solution rather than a ‘case closed’ post.