This thread has been locked.

If you have a related question, please click the "Ask a related question" button in the top right corner. The newly created question will be automatically linked to this question.

MSP430I2041: UART Communication issue

Prodigy 30 points

Replies: 3

Views: 93

Part Number: MSP430I2041

Hi,

I am using TI reference design of EVM , when i am giving AC Supply to ADC Pin, than UART port of MSP430I2041 is not communicating with MSP-EXP430F5529LP.

I have connected UART Connection without any isolation.

Can I use PC817 Optocoupler instead of PS8802(used in Reference design) ?

Thanks,

Raman

3 Replies

  • Hello,

    I'm assuming you're using the EVM430-i2040S (or TIDM-SERVER-PWR-MON). How are you powering the board? I would highly recommend that you verify communication before hooking the board up to high voltage AC especially since you're not using isolation.

    Are you using the legacy IAR-based software described in the board's user's guide or are you using the recommended Energy Measurement Design Center (MSP-EM-DESIGN-CENTER)? I suspect it's the latter if you're using the MSP-EXP430F5529LP. If it's the latter, then you cannot use the isolated RS-232 port but instead must use the J6 header.

    Have you programmed the LaunchPad with the provided USB HID Bridge firmware? Have you programmed the MSP430i2041 with the EMDC-generated code? Have you checked that the communication connections described in the EMDC Technology Guide are correct? After going through these steps, I would suggest switching J8 to "FET 1-2" and connecting the MSP-FET to power up the board (without the board connected to high voltage AC).

    After going through these steps, the board should connect when you click "Connect" in the EMDC GUI.

    Regards,

    James

  • In reply to James Evans:

    Hi James,

    Thanks for Replying!

    EMDC issue is resolved. I am getting Voltage and Current Values on EMDC GUI.

    Now I have Programmed UART Echo Example code to MSP430i2041, Initially it was working fine but after sometime I am not getting exact data which i am sending through my serial console.

    Thanks,

    Raman

  • In reply to Ramandeep Singh:

    Hi Raman,

    Ramandeep Singh

    Thanks for Replying!

    EMDC issue is resolved. I am getting Voltage and Current Values on EMDC GUI.

    That's great! Nice work.

    Ramandeep Singh
    Now I have Programmed UART Echo Example code to MSP430i2041, Initially it was working fine but after sometime I am not getting exact data which i am sending through my serial console.

    To be clear, you've switched from the EMDC code and tools and are simply trying to run a UART code example on the MSP430i2041. Are you using the RS-232 port on the EVM430-i2040S and an RS-232-to-USB adapter? Make sure the UART baud rate settings match those for the desired baud rate. Also, your serial console will need to be configured at the same baud rate. Recently, we discovered that 115200 baud seems to be the limit for the on-board RS-232 interface. Try using a lower baud rate and see if that helps.

    Regards,

    James

This thread has been locked.

If you have a related question, please click the "Ask a related question" button in the top right corner. The newly created question will be automatically linked to this question.