Problem with TX-SDK-V2 kit

Reference module : TX-SDK-V2
Command number (from Farnell) : 4500202636
 
Hello,
I am from Tours’s University where a part of my activity is focused on research aspects, mainly on ultrasonic probes modelling and development, and the second part is a teaching activity. I teach in an engineering school and  specifically in the electronic and and electrical engineering department.
This year, we decided to develop few courses on electronic applied to ultrasonic imaging, and for this, we bought (by means of FARNELL)  the TX-SDK-V2 kit from TI. It contains all the basic elements that constitutes the instrumentation chain (in emission) of ultrasonic imaging. We have also bought the kit for the reception chain.
The kit TX-SDK-V2 that we have received was not working, we have so received a second one to replace it. This second kit was functional.
We have used it few times (5) since we received it. The transducer used was a probe centered at 6 MHz. Each time, the procedure specified for applying the bias voltage was followed precisely. Few days ago, at the end of the experiment, we observed that the power supply used to provide the bias voltage of the substrate (-50 V) began to draw a current too higher. 1 mA must be drawn, and we observed more than 7 mA, and indication of short circuit was given by the power supply. We have so stopped the experiment. Of course, we followed the procedure to switch off each voltage source.
We are so stopped in the project progression with students, and we need councils in finding origins of the problem, which are the three components, according to you, would be damaged ?
Have you some basic tests to follow in order to detect the problem ? Of course, is there a possibility to find another set of samples ?
I hope that you could help us.
Thanks in advance for your time and consideration.
Very sincerely
Dominique CERTON

4 Replies

  • Moving it to the correct forum. Thanks, Vishy

  • Hi Dominique,
    I would replace both the LM96550 & the LM96530.

    Regards,
    Hooman
  • In reply to Hooman Hashemi:

    Hi Holman,

    thanks for your reply, but I don't understand why this components would have burned since no manipulation error were done.
    I think that if this component is changed without knowing the damage cause, the same event will occur.
    More, I don't know if the 96550 component is always commercially available. If it is, where can I buy it ? And can the component be changed easily on the kit board ?

    I really need councils because I am not a specialist of electronic for ultrasound.

    Sincerely

    Dominique
  • In reply to Dominique CERTON:

    Hi Dominique,
    Sorry about the delay in getting back to you.

    These devices are NRND now and we're not actively supporting them anymore. Unfortunately I cannot help you with the purchase of devices, but I've seen some distributors have spare / fresh devices that you can obtain.

    However, if you obtain these devices and ship them to me (along with the damaged kit), I'd send your EVM to be reworked free to replace the board devices and then ship the fixed EVM back to you.

    Please let me know if you'd be interested in that?

    Regards,
    Hooman